Robotizarea, inteligența artificială și digitalizarea, printre „must have”-urile industriei de producție

Specialiștii din industria de producție se străduiesc în permanență să depășească provocările care apar de la un an la altul, să îmbunătățească procesele și să își crească eficiența. Tendințele care sunt în centrul atenției sectorului de producție anul acesta se orientează înspre atingerea acestor obiective.

Industria de producție a fost nevoită să se adapteze pentru a ține pasul cu valul de digitalizare și cu trendurile care au apărut, pentru a profita de toate beneficiile pe care le oferă acestea. 

„Odată cu valul de digitalizare, s-au ivit numeroase oportunități pentru industria de producție.  Afacerile care au înțeles de la început cât de important este digitalizarea au putut să profite de toate beneficiile care au venit odată cu ea. Acest marș al tehnologiei, al conectivității și al îmbunătățirilor în materie de automatizare va continua și prezinta oportunități fără precedent”, a declarat Cristian Gabriel Pavel, Director General Alfa Software.

În timp ce liderii companiilor caută nu numai să facă față provocărilor, ci și să își consolideze strategia în așa fel încât să obțină cât mai multe din beneficiile care le-au fost puse la dispoziție, perspectivele industriei de producție pentru anul 2022 s-au axat încă de la începutul anului pe câteva tendințe importante care trebuie luate în considerare:

  • Procese fără hârtie. Utilizarea unui sistem unic complet (ERP), văzut ca parte dintr-un proiect de Transformare Digitală, ajută la eliminarea hârtiilor din procesele companiilor, inclusiv a celor din sectorul de producție, deoarece asigură toate uneltele desfășurării activității de producție (planificare, desfășurare, raportare, urmărire, livrare etc). 

 

  • Colectarea cât mai rapidă și „locală” a datelor. Prin intermediul terminalelor mobile, a cântarelor, a POS-urilor și a scanerelor industriale, datele produselor sunt colectate automat, chiar direct din hala de producție.

„Cu ajutorul funcționalităților pe care le are ASiS ERP, în momentul în care se realizează producția, se scanează sau generează codurile de bare ale produselor/operațiilor și astfel se poate afla care este gradul de realizare a unei comenzi. Practic prin generarea inteligentă de etichete concomitent cu imprimarea se raportează producția în detaliu: cine, ce a făcut, la ce oră, etc., de unde rezultă productivitatea, cadența și mulți alți indicatori utili în Managementul Producției”, a explicat Cristian Gabriel Pavel.

  • IoT industrial și mentenanță preventivă. IoT (Internet of things) a fost mult timp prezentată ca o tehnologie care va schimba modul în care trăim, lucrăm și ne distrăm. Recenta accelerare a trecerii noastre la sistemele digitale a pus-o din nou în centrul atenției. În linii mari, IoT este un sistem în care mașinile „vorbesc” între ele, folosind senzori și sisteme cloud pentru a colecta și analiza date cu scopul de a oferi utilizatorilor rezultate conectate. În domeniul producției, tehnologia permite automatizarea proceselor de fabricare a produselor, ceea ce înseamnă reducerea costurilor cu forța de muncă și minimizarea riscului de eroare umană.  Datele colectate de la senzorii de pe mașinile din fabrică pot ajuta producătorii să înțeleagă modul în care funcționează mașinile, să optimizeze procesul de întreținere, să reducă timpii de oprire a mașinilor și chiar să permită implementarea mentenanței preventive.
  • Analiza datelor prin instrumente avansate de Business Intelligence (BI). BI valorifică software-ul și serviciile pentru a transforma datele în informații practice care schimbă paradigma de luare a deciziilor de afaceri ale unei organizații. În mod practic, instrumentele BI accesează și analizează seturi de date și prezintă constatări analitice în rapoarte, rezumate, tablouri de bord, grafice, diagrame și hărți pentru a oferi utilizatorilor informații relevante despre starea afacerii.
  • Digitalizarea tuturor proceselor. Întregul lanț care ține de producție, începând cu aprovizionarea și finalizând cu managementul resurselor umane pe fiecare proiect în parte se realizează prin ERP. 
  • Robotizare. Datorită automatizării, mașinile sunt acum capabile să îndeplinească din ce în ce mai multe sarcini repetitive care degrevează oamenii. Prin urmare, este logic ca mașinile să poată prelua din ce în ce mai multe sarcini de producție. Robotizarea poate aduce multe avantaje producătorilor, inclusiv o productivitate mai mare, o precizie mai mare și costuri mai mici. Vom vedea tot mai multe fabrici complet automatizate sau așa-numitele fabrici întunecate – locații în care producția are loc fără intervenție umană directă la fața locului. 

„Trebuie înțeles că acest proces de robotizare, care este tot mai des implementat de către industria de producție nu are scopul de a înlocui forța de muncă. Din contră, le ușurează munca, iar oamenii din producție devin de înaltă specializare. În același timp, ajută la rezolvarea crizei forței de muncă”, a adăugat Directorul General Alfa Software. 

  • O relație mai strânsă cu clienții. Companiile, inclusiv cele din zona de producție, se orientează tot mai mult către relația cu clienții. Astfel, prin intermediul instrumentelor de tip API sau portabile, le oferă clienților informații în timp real despre statusul comenzii, estimări de livrare ș.a.m.d.