coronavirus servicii

Cum pot contribui sistemele ERP la depășirea dificultăților ridicate de coronavirus în industria de servicii

Consecințele crizei globale cauzate de epidemia de coronavirus evoluează zilnic. Astfel, companiile din diverse domenii se confruntă cu noi provocări, depășirea acestora fiind esențială pentru supraviețuirea și succesul lor viitor. Pandemia a schimbat radical mediul de afaceri din industria serviciilor, în special în sectorul turistic și cel ospitalier.

Conform unui studiu realizat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, indicatorii economici privind trendurile actuale arată o scădere de peste 80% în sectorul serviciilor, în perioada ianuarie-martie. Disrupțiile ulterioare cauzate de necesitatea distanțării sociale și a măsurilor de izolare adoptate de diverse state vor accentua acest trend negativ.

În acest context, business-urile care activează în industria serviciilor se văd nevoite să își revizuiască procesele referitoarele la gestionarea activităților zilnice. În continuare, vom analiza provocările actuale ale companiilor și modalitățile prin care sistemele ERP pot contribui la depășirea lor.

Minimizarea efectelor distanțării sociale prin soluțiile ERP

Necesitatea respectării unor măsuri precum distanțarea fizică, reducerea operațiunilor neesențiale și limitarea interacțiunilor directe ridică dificultăți în atragerea de noi clienți și satisfacerea cerințelor acestora. Chiar și business-urile care au investit puternic în adoptarea de soluții software se pot confrunta cu probleme din cauza incapacității de a renunța total la procesele bazate pe documente fizice sau a lipsei instrumentelor necesare pentru desfășurarea muncii remote.

Confruntați cu situația actuală, oamenii își modifică stilul de viață, ceea ce duce și la modificări ale cererilor acestora în calitate de clienți, atât în ceea ce privește volumul consumului, cât și a necesității acestuia. Luând în considerare probabilitatea continuării epidemiei în viitorul apropiat, companiile trebuie să se pregătească pentru un nou „normal”. Astfel, ele sunt nevoite să-și dezvolte procesele, să adopte noi instrumente eficiente pentru evaluarea cerințelor consumatorilor și să dezvolte planuri caracterizate de flexibilitate și agilitate.

Pe lângă dificultățile în privința relaționării și comunicării cu clienții, restricțiile asupra activităților față-în-față pot afecta și desfășurarea de zi cu zi a muncii. Aspecte precum managementul performanței, training-ul angajaților și recrutarea pot fi date peste cap. În acest context, reevaluarea modalităților de colaborare dintre angajați, a evaluării performanței lor și a menținerii implicării acestora devin și ele cerințe importante. Mai mult decât atât, recrutarea noilor angajați trebuie să fie regândită în scopul reducerii contactelor directe.

 

Depășirea provocărilor industriei de servicii cu ajutorul ERP-urilor

În continuare, vom analiza contribuția software-urilor ERP pentru sectorul serviciilor în contextul pandemiei de coronavirus.

Pentru început, este esențial ca accentul să fie pus pe siguranța personalului companiei și pe eficiența acestuia în cursul schimbării proceselor de afaceri. Fundamentarea exclusivă pe fluxuri manuale pentru gestionarea angajaților este neproductivă. Implementarea unui sistem eficient de management al personalului reprezintă o modalitate productivă de reducere a erorilor umane.

Sistemele ERP oferă astfel de aplicații, contribuind la creșterea motivației angajaților și a menținerii acesteia. Instrumentele de gestionare a performanței oferă astfel un mod eficient de evaluare a dezvoltării angajaților și a impactului deciziilor luate.

În timpul măsurilor de izolare, multe restaurante, bistro-uri și cafenele au pus un accent puternic pe zona de delivery, fapt care a dus adesea la nevoia de suplimentare a personalului de livrare. Această situație este un bun exemplu pentru motivarea implementării unei soluții de automatizare a operațiunilor de recrutare și de management al personalului.

Pe de altă parte, chiar dacă magazinele fizice au suferit în prima jumătate a anului din cauza pandemiei, vânzările online au continuat să crească semnificativ. De aceea, companiile care pun accentul pe comercializarea produselor trebuie să asigure funcționarea eficientă a depozitelor. Un sistem de gestionare oferit de o soluție ERP poate contribui la automatizarea activităților zilnice. Lipsa stocurilor necesare și imposibilitatea de a le obține într-un timp scurt poate determina consumatorii să meargă spre concurenți.

Utilizarea documentelor fizice devine în prezent o problemă critică, putând determina și creșterea contactelor personale între angajați, punând în pericol sănătatea acestora. Digitalizarea documentației oferită de un ERP contribuie la rezolvarea acesteia, dar și la optimizarea fluxului de lucru. Un astfel de sistem poate manageria, printre altele, semnături electronice, chitanțe și facturi.

De asemenea, soluțiile ERP oferă instrumente inteligente de raportare și de realizare a tablourilor de bord. Astfel, în contextul în care cel puțin o parte din angajați lucrează de acasă pentru a reduce numărul de interacțiuni interpersonale, ședințele nu mai sunt la ordinea zilei. În astfel de cazuri, tablourile de bord și instrumentele de raportare contribuie la gestionarea raportării de la distanță.

 

În concluzie, consecințele pandemiei de coronavirus vor fi vizibile pe termen lung. De aceea, implementarea unei soluții ERP care contribuie la reducerea contactelor directe, la gestionarea activităților, încurajând digitalizarea și automatizarea poate atenua intensitatea acestora.