management stocuri

Cum contribuie un sistem ERP la gestiunea eficientă a stocurilor?

În mod tradițional, managementul stocurilor a constituit un proces dependent de resursele umane. Detaliile referitoare la acesta erau documentate pe hârtii, ținute în dosare ce deveneau neîncăpătoare, stocate an de an în dulapuri cu acte. Aceste practici creșteau însă posibilitatea apariției erorilor umane și îngreunau transparența activităților de gestionare a stocurilor.

Pentru a renunța la aceste metode și a optimiza managementul resurselor, companiile pot însă implementa o soluție ERP, care oferă o imagine centralizată asupra inventarului. Aceasta crește competitivitatea în piață a unui business, dezvoltând capacitatea celui din urmă de planifica corespunzător producția, de a crește predictivitatea distribuției și de a minimiza costurile muncii peste program și a erorilor asociate cu activitatea umană.

Companiile care activează în industriile de retail și distribuție necesită de obicei mai multe instrumente pentru managementul activităților de zi cu zi, iar gestionarea stocurilor reprezintă o prioritate pentru acestea. Un sistem ERP oferă aceste funcții, contribuit la centralizarea datelor, construirea rapoartelor, eficientizarea proceselor și urmărirea resurselor.

În continuare, vom prezenta cele mai importante beneficii ale integrării unei soluții ERP în procesul de gestiune a stocurilor.

  1. Planificarea ordinelor de reaprovizionare

O soluție ERP ajută compania ta să sistematizeze reaprovizionarea, oferind informații cu privire la produsele disponibile și la rata de cumpărare a acestora. Ea îți permite să organizezi procesele de acest tip, asigurându-te astfel că fiecare ordin de produs este realizat la timp, în cantitatea optimă. Astfel, un articol poate fi comandat doar atunci când există o cerere exactă pentru acesta, în timp ce achiziția altuia se poate face în momentul în care el se află la reducere sau poate fi procurat mai ușor.

Obiectivul final este încheierea unui număr limitat de tranzacții care să satisfacă complet cererea într-o perioadă predeterminată. Atingerea acestuia duce la un control strict al cash flow-ului, crescând acuratețea proceselor de inventariere.

  1. Detectarea facilă a surplusului

Un sistem ERP permite detectarea rapidă a surplusului de stoc, fie că el este cauzat de o scădere a cererii, fie că acesta reprezintă consecința unei încercări eșuate de aprovizionare cu produse aflate la un cost redus. Semnalizarea din timp a problemei deschide opțiunile de soluționare a acesteia. Un răspuns prompt îți permite să alegi între returnarea produselor, desfășurarea unor campanii pentru comercializarea rapidă a acestora și multe altele. Există astfel mai multe opțiuni atunci când surplusul este rapid identificat și reacția este imediată.

  1. Urmărirea stocurilor din toate departamentele

Pentru a-ți menține relevanța în piață, ai nevoie de o vizibilitate totală a stocurilor de-a lungul fiecărui departament și locație a organizației, mai ales în cazul în care aceasta deține mai multe filiale la nivel național sau internațional.

În prezent, consumatorii pretind un serviciu rapid, iar lipsa îndeplinirii la timp a comenzilor și a cererilor îi determină pe aceștia să apeleze la un alt furnizor. Un sistem ERP contribuie la evitarea acestei situații, oferind acces nelimitat la o bază de date centralizată. Mai mult decât atât, aceasta este actualizată în timp real, oferind o imagine exactă asupra ordinelor care pot fi îndeplinite și a timpului de livrare în care ele pot fi realizate.

  1. Reducerea costurilor

Un software ERP ajută o organizație să evite confruntarea cu situații precum surplusul sau lipsa stocului, contribuie la o mai bună administrare a inventarului, crește acuratețea predicțiilor și permite setarea unor campanii de prețuri pe baza datelor concrete.

Mai mult decât atât, business-urile pot identifica și pune în balanță produsele care pot fi vândute prin comenzi speciale sau de tip drop-ship cu cele care sunt ținute în depozite, integrând informațiile cu privire la rata de cumpărare a produsului. Cunoscând cu exactitate cât stoc trebuie păstrat într-un anumit timp, companiile pot gestiona eficient spațiile de depozitare.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile utilizării unui sistem ERP pentru managementul stocului în industriile de retail și distribuție. Obține un demo personalizat pentru compania ta și află cum poate contribui acesta la dezvoltarea productivității și la creșterea eficienței.