coronavirus productie

Beneficiile unui sistem ERP în industria de producție în contextul COVID-19

În mijlocul unei crize globale în domeniul sănătății, pandemia de coronavirus introduce o schimbare drastică a modului în care multiple industrii vor funcționa în viitor. Pentru multe firme noua realitate a însemnat asumarea muncii de acasă pentru personal și utilizarea pe scară largă a instrumentelor de teleconferință, în detrimentul întâlnirilor față în față.

Cu toate acestea, situația este diferită pentru producători. În ciuda investițiilor în automatizare care au redus nevoia de personal pe liniile de asamblare, aceștia trebuie să asigure disponibilitatea materiilor prime.

Indiferent dacă vorbim de creșterea producției de dezinfectant de mâini sau de mutarea focusului pe articole care vor ajuta consumatorii în contextul pandemiei, producătorii sunt nevoiți acum să folosească mai puține resurse pentru a produce mai eficient. Fabricile funcționează acum cu personal redus pentru a duce la minimum potențiala expunere la virus, iar managerii au nevoie de modalități mai eficiente de a menține vizibilitatea proceselor. Toate aceste aspecte cresc potențialul implementării mai multor instrumente de automatizare în industrie.

Conform ultimelor cercetări cu privire la disrupțiile provocate de epidemia de COVID-19, cel mai mare blocaj în obținerea produselor îl constituie lanțul de aprovizionare. Astfel, potrivit ABI Research, impactul coronavirusului este global și imprevizibil. Șocul pe care îl provoacă la nivelul lanțului de aprovizionare va reduce substanțial veniturile din industria de producție mondială, prognozate a fi de 15 trilioane de dolari înainte de pandemie.

Astfel, virusul va avea atât ramificări pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru producători. Inițial, business-urile din această industrie vor căuta să asigure aprovizionarea și să obțină informații relevante despre eventualele constrângeri viitoare referitoare la aceasta, precum și în legătură cu colaborările cu furnizorii. Pentru a diminua riscurile, producătorii sunt nevoiți nu doar să evite obținerea materiilor prime de la un singur furnizor, ci și să utilizeze furnizori dintr-o singură locație.

În consecință, ABI Research arată că impactul COVID-19 asupra lanțului de aprovizionare va stimula investițiile companiilor din domeniul producției în sisteme ERP inteligente, ele având potențialul de a ajunge 14 miliarde de dolari în 2024. Chiar dacă multiple software-uri includ module pentru managementul stocurilor și aprovizionării, multe business-uri vor apela la specialiști și sisteme personalizate.

Asigurarea funcționării eficiente a proceselor trebuie să aibă la bază o soluție care să asigure mai mult decât un simplu sistem de înregistrare. Ea trebuie să ofere instrumente pentru realizarea analizelor de risc și a simulărilor, care să permită producătorilor să se pregătească pentru schimbările în lanțul de aprovizionare.

Companiile din industria producției utilizează în prezent două lanțuri de aprovizionare: fizic, format din toate produsele efective și digital, care înglobează toate informațiile. Sincronizarea acestora cu procesele de fabricație, distribuție și achiziție va permite companiilor să funcționează pe baze flexibile și agile.

Chiar dacă toți ochii sunt îndreptați acum spre automatizare și spre aplicațiile industriale ale Internetului Lucrurilor, aceste aspecte devin irelevante în contextul inexistenței unui flux constant de aprovizionare. COVID-19 demonstrează astfel că producătorii trebuie să ia în considerare atât fabricarea în sine, cât și capacitățile furnizorilor acestora.