coronavirus construction

Accelerarea digitalizării și automatizării în sectorul de construcții ca urmare a pandemiei de coronavirus

COVID-19 a provocat o criză globală, evoluând cu rapiditate și la scară largă. Nicio industrie nu îi este imună, iar sectorul de construcții nu face excepție de la această regulă. Companiile din această nișă trebuie să acționeze ferm pentru a menține cursul proiectelor și pentru a-și proteja și susține angajații. În acest sens, multe dintre ele au accentuat măsurile de digitalizare și automatizare, printre acestea numărându-se și implementarea unui ERP sau dezvoltarea celui existent.

Studiile realizate cu privire la impactul pandemiei asupra industriei construcțiilor arată că cele mai afectate sectoare din aceasta vor fi cel comercial și industrial. Aceste business-uri se confruntă cu cel mai mare risc în privința încetinirii creșterii economice, astfel încât prioritățile lor imediate vor fi îndreptate spre continuitatea proceselor de afaceri și nu spre investiția în noi proiecte. Nici sectorul rezidențial nu va putea evita inevitabila criză economică, existând un risc crescut ca proiectele aflate în stadiu incipient să fie amânate sau chiar întrerupte.

Prognoza creșterii globale a industriei construcțiilor a fost revizuită, ea scăzând de la 3,1% la 0,5%. Cu toate acestea, criza ar putea reprezenta o oportunitate inedită de rezolvare a celor mai relevante provocări din industrie și de creștere a intensității digitalizării. Un sistem ERP reprezintă unul dintre instrumentele principale de realizare a acestei oportunități.

Astfel, companiile din industria construcției pot implementa o serie de instrumente care să utilizeze avansurile tehnologice și digitale pentru a răspunde provocărilor actuale. Printre acestea se numără:

  1. Adoptarea unor noi modalități sigure de desfășurare a muncii

În primul rând, business-urile vor trebui să implementeze munca de la distanță, atunci când ea este posibilă. Departamentele de Resurse Umane și IT vor identifica mecanisme pentru colaborarea la distanță pe scară largă, pentru crearea unui spațiu de muncă virtual, dar și în scopul dezvoltării aplicațiilor digitale. Un sistem ERP favorizează această direcție, asigurând accesul la informații în timp real din orice locație.

În al doilea rând, organizațiile din industria construcției vor trebui să sporească siguranța angajaților pe șantierele de construcții. Astfel, acestea vor implementa măsuri pentru minimizarea răspândirii coronavirusului, adiționale directivelor de sănătate și securitate deja existente.

  1. Întărirea lanțului de aprovizionare

Lanțul de aprovizionare din construcții a fost puternic afectat de situația actuală, determinând o creștere a costurilor și o perturbare a desfășurării proiectelor. Controlul eficient al producției din fabrică poate contribui la reducerea costurilor forței de muncă și la optimizarea programării proiectelor.

Pentru a crește competitivitatea, companiile din industria construcției trebuie să asigure echilibrul între munca desfășurată pe șantier, activitățile din birou și cele din fabrică. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unui sistem ERP.

  1. Agilitatea managementului proiectelor

Considerând faptul că riscurile și complexitatea proiectelor continuă să crească din cauza modificărilor metodelor de lucru și a perturbării lanțurilor de aprovizionare, control costurilor va deveni mai dificil, iar marginea de profit va înregistra scăderi considerabile.

Companiile de construcții se vor vedea astfel nevoite să găsească instrumente inteligente de a minimiza aceste impacturi. Unul dintre ele este reprezentat de soluțiile ERP. Acestea vor contribui la înțelegerea impactului crizei actuale asupra fiecărui proiect, la revizuirea și reprogramarea acestora, precum și la evitarea pierderilor semnificative de timp și bani.

 

Schimbările la nivelul modalității de desfășurare a proceselor în construcții sunt inevitabile. Companiile care se poziționează rapid pe drumul dezvoltării digitale și a automatizării activităților vor fi favorizate în contextul actual și se vor dezvolta cu succes în viitor.