erp productie coronavirus

Cum pot deveni sistemele ERP baza producției post-coronavirus?

Soluțiile ERP constituie fundamentul transformării digitale a companiilor. Acestea conectează diverse sisteme, astfel încât ele să ofere o valoare mai mare, pe o durată mai lungă. Mai mult decât atât, ele reprezintă instrumentele prin care managerii primesc informațiile esențiale dezvoltării business-ului lor. De asemenea, acestea constituie punctul de intrare pentru noile tehnologii, precum Internetul lucrurilor (IoT), care vor adăuga noi seturi de date în operațiunile de producție.

În acest context, un ERP poate sta în centrul activității pentru business-urile care operează în domeniul producției, odată cu încetarea pandemiei. El poate contribui astfel în diferite moduri la creșterea rezilienței și la revoluționarea companiilor. În continuare, vom prezenta doar câteva dintre acestea.

 

Robustețea lanțului de aprovizionare

Pandemia de coronavirus a ridicat în fața producătorilor o realitate simplă: lanțurile de aprovizionare pot fi perturbate. Astfel, pentru a evita colapsul acestora, producătorii vor trebui nu doar să-și obțină materiile prime de la multiplii furnizori, ci să se asigure că ele provin din multiple locații.

Necesitatea de a colabora cu mai mulți furnizori în contextul unei fluctuații imprevizibile a cererii reprezintă motivul central pentru care ABI Research prezice că investițiile în ERP-urile pentru producție vor crește la 14 miliarde de dolari până în 2024.

 

Trasabilitatea

Capacitatea de urmărire a produselor și a provenienței lor stă la fundamentul unui lanț de aprovizionare solid. Aceasta constituie primul pas pentru rezolvarea problemelor de durabilitate, conformitate și risc ale produselor.

În ciuda tendinței către onshoring, puține sectoare pot afirma că, în contextul unor lanțuri de aprovizionare tot mai variate, fiecare component al unui produs poate fi urmărit în lipsa asistenței digitale. Un ERP ajută producătorii să asigure acest lucru, generând rapoarte complexe și exacte despre produsele lor.

 

Automatizarea

Conform Interact Analysis, lideri ai cercetării în sectorul de automatizare, măsurile de distanțare socială vor determina o revitalizare a cererii cu privire la instrumentele de automatizare în domeniul producției. Utilizarea acestora poate conduce la o creștere a eficienței și a vitezei de furnizare a bunurilor către consumatori.

Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de automatizare, de la widget-uri software pentru automatizarea proceselor repetitive, până la soluții de inteligență artificială care pot digitaliza funcții întregi. Astfel, automatizările îmbunătățesc eficiența, productivitatea, flexibilitatea, contribuie la reducerea erorilor și la disponibilitatea forței de muncă.

 

Distanțarea socială

Una dintre cele mai importante contribuții ale sistemelor ERP a constat în dezvoltarea muncii remote. Ele permit ca o mare parte a muncii care trebuie realizată anterior la fața locului să fie efectuată acum de la distanță.

ERP-ul permite muncitorilor care nu se află în fabrică să opereze de la distanță, pe baza tuturor informațiilor de care au nevoie pentru a lua decizii în timp real. Pe de altă parte, cei care lucrează la locație se bucură de flexibilitate și de distanțare.

 

Producția cu costuri reduse

În prezent, reducerea costurilor reprezintă o prioritate pentru multiple companii. Punând accentul pe activitățile de bază și pe reducerea complexității operațiunilor, ele pot a asigura o sustenabilitate financiară cât mai îndelungată.

Cu ajutorul unui sistem ERP pot fi optimizate: stocurile de inventar, costurile de transport și distribuție, prețurile și utilizarea materiilor prime, dar și obținerea datelor relevante pentru reducerea costurilor generale.

 

Managementul turelor de lucru

Soluțiile ERP pot contribui la gestionarea unui personal incomplet sau variabil, ajutând în același timp business-urile să își protejeze forța de muncă prin implementarea unui program eficient de ture, în contextul carantinei și a măsurilor de izolare.

Cu ajutorului unui ERP, producătorii pot implementa o politică care să permită tranziția ușoară a diferitelor locuri de muncă și roluri. În caz de necesitate, va exista astfel întotdeauna o persoană care poate prelua atribuțiile alteia.