wms trenduri 2021

Trenduri din 2021 pentru sistemele de management al depozitelor (WMS)

Multe lanțuri de aprovizionare au fost perturbate de pandemia de coronavirus. Situația economică dificilă a pus în lumină insuficiențele sistemelor de transport ale unor numeroase companii. În timp ce fiecare responsabil de un lanț de aprovizionare caută modalități de a asigura reziliența acestuia, stocul și gestionarea depozitelor devin priorități pentru companii în acest an.

Business-urile au realizat necesitatea asigurării unui management mai eficient al depozitelor, pentru a reduce posibilitățile de suprastocare sau substocare. Mai mult decât atât, în condițiile în care multe organizații sunt nevoite să își reducă bugetele, organizarea eficace a depozitelor poate acoperi golurile de finanțare.

Pe de altă parte, clienții așteaptă o experiență perfectă, cu o procesare și o livrare mai rapidă a produselor. Această presiune constantă de a îndeplini comenzile într-un timp redus a determinat companiile să își reinventeze practicile de gestionare a depozitelor în scopul optimizării proceselor de preluare, ambalare și expediere.

În acest sens, investițiile în dezvoltarea tehnologică se arată a fi cea mai rentabilă și rapidă modalitate de a crește eficiența operațiunilor. Pe măsură ce avansăm în acest an, instrumentele tehnologice de management al depozitelor vor crește cu pași rapizi. În continuare, vom arunca o privire asupra tendințelor care vor defini gestionarea depozitelor și funcțiile de logistică în 2021.

 

  1. Upgrade-ul sistemelor WMS

Multe dintre soluțiile de management al depozitelor vor fi îmbunătățite în acest an, fiind actualizate cu noi capacități software. Spre exemplu, tehnologia de machine learning, contribuie la adaptarea sistemului în funcție de comportamentul expeditorului, reacționând rapid la constantele schimbări ale cererilor din depozit, în lipsa unei intervenții umane majore.

Dacă un proces de picking este în curs, iar cererea realizează o tranziție bruscă spre un lot dificil de preluat, un sistem WMS poate schimba alocarea conform acestor factori. Distribuitorii utilizează astfel de soluții pentru sarcinile de preluare a loturilor, ele oferindu-le posibilitatea de a adăuga rapid comenzile prioritate chiar în timpul unui val de alte comenzi.

 

  1. Integrarea tehnologiei vocale

Tehnologia vocală reprezintă o modalitate de a crește eficiența și accesibilitatea gestionării depozitelor. Prin integrarea acesteia cu soluțiile WMS, operatorii depozitelor vor putea interacționa cu sistemul pe baza unor comenzi vocale. Mai mult, aceștia vor primi actualizări pentru fiecare proces, cum ar fi preluarea comenzilor, primirea produselor și actualizarea stocurilor.

De asemenea, tehnologia vocală reprezintă un instrument mai precis de gestionare, eliminând necesitatea introducerii manuale a instrucțiunilor, reducând astfel probabilitatea erorilor. Deși adoptarea ei este încă redusă, popularitatea sa se dezvoltă în segmentul de ecommerce. Pe măsură ce numărul comenzilor crește, iar termenele de livrare sunt din ce în ce mai scurte, companiile descoperă noi utilizări ale tehnologiei vocale actuale (cum este Alexa sau Google Assistant).

 

  1. Dezvoltarea tehnologiei Machine-to-Machine

Tehnologia Machine-to-Machine (M2M) se referă la schimbul de informații și îndeplinirea funcțiilor individuale realizate de diferite mașini sau dispozitive. Integrarea unui sistem WMS cu aceasta permite conectarea și recepționarea datelor de la diverse instrumente, cum ar fi liniile de asamblare, echipamentele de ambalare, utilajele de transport și multe altele.

Aceste soluții controlează fiecare etapă a fluxului și monitorizează fiecare proces de producție și distribuție. Mai mult, tehnologia M2M permite menținerea unui control al calității ridicat, deoarece verifică în mod constant funcționarea corectă a utilajelor și mașinilor din depozite.

Sistemele care au la bază M2M colectează și fac schimb de informații, oferind informații utile pentru supravegherea eficientă a operațiunilor și pentru luarea deciziilor de business. Acuratețea informațiilor determină posibilitatea unei evaluări a cererii, astfel încât managerii să poate estima termenii de livrare pentru clienți.

 

  1. Implementarea RFID

În cadrul WMS, un instrument tot mai utilizat este eticheta RFID, care permite stocarea informațiilor cu privire la un produs sau la o livrare. Spre exemplu, dacă o cantitate mare de mărfuri ajunge în depozit, scanarea etichetei RFID oferă un raport detaliat despre conținutul și proveniența sa.

Această tehnologie oferă nu doar un mod rapid de înregistrare și procesare a livrărilor, ci și o posibilitate de control și optimizare a stocurilor. Este posibilă astfel identificare locației exacte a mărfurilor, precum și intrarea lor pe canalul de distribuție. În acest fel poate fi evitată suprastocarea și poate fi obținut un control complet al inventarului.

Mai mult, tehnologia RFID constituie o componentă esențială a Internetului lucrurilor (IoT). Cel din urmă oferă informații esențiale cu privire la lanțurile de aprovizionare, permițând managerilor să obțină în timp real date despre inventar și echipamente. Etichetele RFID permit monitorizarea inventarului a cărui integrare online nu este posibilă, cum ar fi materiile prime. Împreună, tehnologiile IoT și RFID pot oferi informații relevante despre nivelurile și locațiile stocurilor, temperatura în timpul transportului, statusul echipamentului și multe altele.

 

Acestea sunt doar câteva dintre trendurile pe care le vom regăsi în acest an la nivelul sistemelor WMS. Pentru a afla cum poate contribui un astfel de sistem la dezvoltarea companiei tale, cere un demo gratuit.