erp digitalizare productie

Digitalizarea proceselor în sectorul producției prin utilizarea unei soluții ERP

Un sistem ERP integrat, adaptat fluxurilor interne, permite business-urilor din domeniul producției să își îmbunătățească eficiența operării, oferind astfel acestora posibilitatea de a regla și optimiza procesele de funcționare.

De-a lungul anilor, competitivitatea a crescut constant în verticala de producție. În acest fel, așteptările de la companiile care activează în această zonă sunt tot mai mari. Ele sunt nevoite să fabrice și să livreze produse cu o calitate tot mai ridicată, într-un timp tot mai scurt și cu costuri mai scăzute pentru a-și păstra clienții existenți și a atrage consumatori noi. Această realitate poate reprezenta o provocare deosebită, firmele din sectorul în cauză fiind obligate să exceleze în toate procesele de producție, vânzări și distribuție.

Aici intervine un sistem ERP. Cu ajutorul acestuia, fluxurile de funcționare sunt digitalizate și automatizate, iar eficiența colectării datelor și a operării documentelor este crescută. Astfel, firmele din sectorul producției sunt acum capabile să își îndrepte atenția spre produs și spre adaptarea acestuia la nevoile consumatorilor. Un software ERP ușurează atribuțiile angajaților și îi ajută pe aceștia să urmeze un flux prestabilit.

Digitalizarea și automatizarea conduc la reale beneficii ale utilizării unui ERP în sectorul producției. Unele dintre cele mai importante dintre acestea sunt:

Creșterea controlului și a coordonării departamentelor

Cu cât un business crește mai mult, cu atât el este mai greu de administrat. Gestionarea tuturor departamentelor și a funcțiilor acestuia devine din ce în ce mai dificilă. Însă, implementarea unei soluții ERP poate să ofere o imagine clară asupra proceselor de business fundamentale, dar și a interacțiunii lor. Datele sunt integrate într-o platformă ușor de utilizat, putând fi accesate în orice moment, de pe multiple device-uri, cum ar fi computere, laptopuri sau tablete.

Toate aceste aspecte încurajează o eficiență generală, crescând eficacitatea managementului lanțului de aprovizionare și a gestionării relației cu clienții. Un ERP acționează astfel la nivelul mai multor departamente, favorizând coordonarea acestora și contribuind la automatizarea proceselor din interiorul lor.

Reducerea costurilor de operare

O companie care activează în industria producției și a cărei seturi de informații nu sunt centralizate și organizate corespunzător riscă să risipească banii pe task-uri inutile sau duplicate. Când toate acestea sunt însă înregistrate într-o singură sursă printr-un ERP, se remarcă o scădere a mai multor costuri administrative și de operare, printre care cele referitoare la suport, infrastructură și resurse umane.

Tot conținutul informațional relevant poate fi accesat acum în timp real, eliminându-se astfel, spre exemplu, dificultățile de asociere a livrărilor cu furnizorii. Digitalizarea informației conduce la evitarea întreruperii activității, care poate reprezenta o problemă foarte costisitoare.

Favorizarea comunicării și colaborării

Soluțiile ERP dedicate companiilor din sectorul producției permit celor din urmă să realizeze un schimb rapid de informații nu doar la nivel intern, ci și extern, cu furnizorii, distribuitorii și consumatorii. Acest aspect facilitează comunicarea și colaborarea, ducând la creșterea randamentului realizării activităților tuturor partenerilor de business. Ca exemplu, atunci când un retailer se apropie de finalul stocului, el poate utiliza ERP-ul pentru a semnala aceasta echipei de vânzare. Informația este preluată și transmisă mai departe, ajungând în final la producător.

Astfel, creșterea nivelului de digitalizare și automatizare prin folosirea unui software ERP permite managerilor din diferite departamente ale unei companii de producție să opereze eficient datele din surse externe. Mai mult decât atât, utilizarea inteligentă a datelor oferă o bază a luării deciziilor relevante de business.

Ușurarea planificării și a luării deciziilor

Colectând și structurând date exacte, ce pot fi accesate întotdeauna în timp real, o soluție ERP oferă managerilor companiilor din sectorul producției instrumentele necesare pentru a realiza estimări precise și pentru a crea prognoze eficiente.

Deținerea conținutului informațional relevant în legătură cu performanța business-ului ușurează sarcina conducerii de a lua decizii inteligente și rapide bazate pe statistici reale. Mai mult decât atât, digitalizarea oferă companiei un avantaj față de competitori, în condițiile în care cei din urmă operează pe baza unor date mai vechi, obținute din surse diferite, unificate manual prin consumul unor resurse importante.

Creșterea productivității

Înainte de implementarea unei soluții ERP, etapele de producție de bază trebuiau integrate și administrate manual, necesitând de multe ori o muncă cu diferite documente și hârtii. Acest fapt ducea des la apariția erorilor și a întârzierilor. În urma punerii în funcționalitate a unui astfel de sistem este posibilă însă operarea în paralel a proceselor.

Mai mult decât atât, un ERP poate ajuta la eliminarea acțiunilor repetitive și a sarcinilor manuale obositoare, salvând astfel angajaților timp prețios. Ei se pot concentra acum pe alte operațiuni ale business-ului, favorizați fiind de creșterea digitalizării și automatizării.

Pentru a afla cum poate un sistem ERP să favorizeze dezvoltarea companiei tale din sectorul producției, contactează-ne pentru o consultanță gratuită!