Începând cu o mai bună gestionare a inventarului și ajungând la îmbunătățirea termenelor de livrare și a calității, companiile care operează în industria de producție se află permanent în căutarea instrumentelor de creștere a eficienței. Atingerea acestui obiective necesită însă o colaborare interdepartamentală, de la back-office până la linia de producție.
Atât timp cât operațiunile lor nu sunt sincronizate, firmele de producție vor duce o luptă permanentă pentru gestionarea eficientă a numeroase aspecte, printre care: concurența în creștere, fluctuațiile neprevăzute ale cererii, instabilitatea lanțurilor de aprovizionare. Un număr mare de organizații utilizează mai multe aplicații software, fiind nevoite astfel să depindă de mai mulți furnizori, o soluție care nu este fiabilă financiar și operațional.
Cu toate acestea, există o alternativă care permite operarea tuturor proceselor printr-o singură soluție software simplificată, ținându-se cont de nevoile particulare ale business-ului: ERP-ul. În continuare vom prezenta câteva moduri prin care un astfel de sistem poate optimiza și eficientiza procesul de producție, din punctul de vedere al beneficiilor de cost, vânzări și resurse umane.
Beneficiile de costuri
Fiecare business urmărește să își reducă costurile de producție, crescând în același timp eficiența operațiunilor. O modalitate de îndeplinire a acestui obiectiv este utilizarea unui ERP pentru integrarea proceselor într-un singur flux. Raportarea precisă oferită de soluție poate constitui baza unei planificări productive. Există numeroase modalități prin care un ERP poate reduce costurile, iar printre ele se numără:
- Gestionarea lanțului de producție. Un ERP oferă un control mai bun asupra comenzilor, stocurilor și livrărilor, contribuind astfel la o planificare exactă și la depășirea cu succes a problemelor ce pot deveni costisitoare.
- Managementul stocurilor. Gestionarea inventarului constituie o provocare pentru fiecare companie, în special în condițiile pericolului apariției ocazionale a surplusului. Un software ERP oferă date exacte cu privire la nevoile de stoc, creând astfel o balanță între cerere și ofertă, ce contribuie la o evitare a suprastocării.
- Eficiența operațională. Apariția problemelor minore în operațiunile comerciale nu este neobișnuită, însă unele dintre ele pot afecta întreaga producție. Cu ajutorul unui ERP, utilizatorii pot identifica rapid primul semn al acestora, intervenind astfel pentru rezolvarea lor înainte de daunele financiare semnificative.
- Reducerea numărului sistemelor de management. În lipsa unui ERP, business-urile vor avea nevoie de software-uri diferite pentru a asigura managementul diferitelor departamente. Acestea pot deveni costisitoare, atât timp cât sunt achiziționate individual. În condițiile în care un sistem ERP permite accesarea datelor din toate departamentele într-un singur loc, costurile pot fi reduse semnificativ.
Beneficiile de vânzări
Avantajele unui ERP nu sunt limitate doar la optimizarea activităților de producție și reducerea costurilor de fabricație. Acesta ajută companiile să-și atingă targetul de vânzări mai rapid și permite managementului să evalueze costurile unui produs într-un singur loc. Există numeroase modalități prin care un ERP poate îmbunătăți procesele de vânzări, iar printre ele se numără:
- Gestionarea activităților de contabilitate. Un software ERP vine de cele mai multe ori cu un modul de contabilitate, contribuind astfel la managementul tuturor aspectelor financiare, începând de la costurile de producție și ajungând până la plăți.
- Înregistrarea completă a costurilor. Cu ajutorul unui ERP, pot fi înregistrate toate costurile unui produs specific. Astfel, cheltuielile cu privire la fabricarea, depozitarea și transportul sunt vizibile și customizabile într-un singur tablou de bord. Mai mult, ele pot fi distribuite ușor departamentului de contabilitate.
- Creșterea eficienței realizării comenzilor. O soluție ERP poate urmări stocurile în timp real, inițiând automat comenzi către furnizori atunci când acestea sunt aproape de epuizare. Astfel pot fi eliminate întârzierile în procesul de producție, evitându-se pierderea clienților.
Beneficiile de resurse umane
Un sistem ERP contribuie la planificarea corectă a resurselor umane implicate în procesul de producție. Un modul de HR oferă numeroase avantaje, printre care îmbunătățirea comunicării interdepartamentale și obținerea unei imagini detaliate despre personal. Există numeroase modalități prin care un ERP poate eficientiza gestionarea resurselor umane, iar printre ele se numără:
- Consolidarea relației angajator-angajat. Un sistem ERP poate stabili o linie de comunicare directă între angajator și angajați, soluționând astfel dificultățile ce apar în dialogul acestora.
- Îmbunătățirea managementului de personal. Un modul HR oferit de o soluție ERP asigură o gestionare mai bună a datelor relevante despre angajați, pe baza cărora managerii pot aloca task-urile și pot dezvolta forța de muncă. Pe de altă parte, personalul poate utiliza acest instrument pentru a aduce la cunoștința managementului anumite probleme și a obține un răspuns prompt.
- Dezvoltarea profesională. Un ERP poate fi utilizat în scopul distribuției materialelor care asigură trainingul angajaților, ajutându-i pe aceștia să-și dezvolte permanent abilitățile și cunoștințele.
Acestea sunt doar câteva dintre modurile prin care un sistem ERP poate optimiza și revoluționa procesul de producție. Cere un demo gratuit și află cum poate fi aplicat acesta companiei tale.